niedziela, 13 stycznia 2013

Porady na zimowe dni...

Jeśli lubisz chrupać, jesteś zmarzluchem bądź... łasuchem, ten artykuł jest dla ciebie! Znajdziesz tu proste przepisy na pyszne przekąski i rozgrzewające napoje, a do tego zdrowsze, bo robione w domu. :)



Alternatywa dla chipsów: smaczne przekąski na chłodniejsze dni lub party

Alternatywne bake rollsy
- bagietka pszenna, ziarnista lub czosnkowa, mogą być również 2 kajzerki
- 1/3 filiżanki oliwy (może być nawet smakowa, jeśli masz jakąś ulubioną)
Według uznania: sól, oregano, chili, ulubiona mieszanka przypraw itp. (w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać)


1. Pokrój bagietkę na cieniutkie plasterki (starsze pieczywo lepiej się kroi)
2. Jeśli chcesz użyć ulubionych ziół lub przypraw wymieszaj je z oliwą.
3. Przy pomocy pędzelka spożywczego każdy plasterek bułki posmaruj oliwą.
4. Jeśli nie używasz przyprawy, a jedynie samej oliwy, kromeczki możesz delikatnie oprószyć solą.
5. Przygotowane rollsy pieczemy w piekarniku z termoobiegiem lub kuchenką mikrofalową z opcją zapiekania lub talerzem typu crisp, do uzyskania zrumienionej powierzchni.

Serowe tortille
- paczka placków tortilli
- ser żółty
Opcjonalnie jeśli lubisz zioła: np. prowansalskie lub oregano


1. Ser pokrój w cienkie plasterki
2. Na jednym placuszku ułóż ser, delikatnie posyp ziołami i przykryj drugim, jak w kanapce
3. Podgrzej patelnię (wielkości placków) i ułóż na niej tortillę z serem. Odczekaj chwilę aż ser zacznie się topić, następnie delikatnie, gdy zacznie się rumienić od spodu, przy pomocy łopatki do naleśników odwróć placek na drugą stronę.
4. Gdy ser się roztopi, a tortilla z każdej strony delikatnie zarumieni, zdejmij placek z patelni i pokrój na trójkątne kawałki jak pizzę.
5. Gotowe jedz z ketchupem lub sosem salsa.

Wersja na bogato. Zrób sos pomidorowy - koncentrat pomidorowy wymieszaj z kropelką oliwy z oliwek, ziołami prowansalskimi lub bazylią i oregano - posmaruj nim placki przed położeniem sera. Do środka możesz włożyć również drobno pokrojone, podsmażone pieczarki i/lub szynkę/pieczarki z odrobiną soli i pieprzem ziołowym.

Niskokaloryczne chrupiące przegryzki warzywne
- papier ryżowy
- parę listków sałaty
- awokado
- nieduży ogórek
- marchewka
- papryka (opcjonalnie)
- majonez lub jogurt grecki wymieszany z solą, ewentualnie z czosnkiem
- pieprz


1. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w wąziutkie dłuższe paseczki. Z ogórka wycinamy część z pestkami. Marchewkę możemy pociąć przy pomocy obieraczki do warzyw.
2. Przygotowujemy papier ryżowy zgodnie z opisem na opakowaniu (zwykle moczymy w ciepłej przegotowanej wodzie około minuty).
3. Rozkładamy go na talerzu.
4. Na rozłożonym papierze ryżowym układamy na środku małą górkę z warzyw, minimum od brzegu 3 cm, tak by łatwiej było zawinąć.
5. Na warzywa kładziemy kleks z majonezu lub sosu jogurtowego.
6. Zawijamy papier ryżowy (uwaga: szybko się klei) z każdej strony tworząc zamknięte, prostokątne kopertki.

                                  Rozgrzewające napoje na zimowe dni

Aromatyczna zimowa herbata
Rzadko zachwycamy się smakiem zwykłej czarnej herbaty. Pijemy ją zwykle z przyzwyczajenia po obiedzie lub gdy jest nam chłodno. Wystarczy jednak dodać do niej kilka składników, by zamieniła się w pokrzepiający rozgrzewający napój .

Do (dużego :)) kubka z gorącą herbatą (czarną lub zieloną) wrzuć ze trzy lub cztery goździki i ewentualnie odrobinę kardamonu. Dodaj do tego kilka grubszych plastrów pomarańczy, cytryny (lub limonki) + sok z ćwiartki lub połówki pomarańczy. Jeśli lubisz słodkie napoje sięgnij także po porządną łychę miodu ;).

W niektórych sklepach z herbatą dostępne są gotowe przetwory typu plastry cytrusów (pomarańcze, limonki, cytryny) w miodzie.

Uwaga! Miodu nie należy zalewać wrzątkiem, gdyż utraci on swoje cenne składniki! Należy poczekać aż herbata trochę wystygnie i dopiero wtedy go dodawać.


Herbatka pachnąca latem

Zaparz czarną, zieloną lub malinową herbatę, a zamiast cukru lub miodu dodaj do niej soku malinowego albo z pigwy. Sposobem naszych babć, sok można zastąpić łyżką konfitury z róży lub malin. A na koniec – jeśli chcesz, by herbata również ładnie się prezentowała – przyozdób ją plasterkami jabłka.

Lubisz smak szarlotki?
Do czarnej herbaty dodaj łyżkę miodu utartą z cynamonem, następnie dorzuć kardamon, kilka goździków i plasterki jabłka. Smak herbaty będzie bardziej "szarlotkowy", jeśli wlejesz do niej trochę soku jabłkowego.

Jeśli nie lubisz miodu, utrzyj cynamon z cukrem brązowym.


Pikantna
Teraz propozycja dla miłośników ostrego smaku chilli :).

Do czajniczka z herbatą dodaj łyżkę sparzonych (przelanych gorącą wodą) posiekanych rodzynek. Dołóż do tego pół laski cynamonu lub pół łyżeczki cynamonu i wrzuć odrobinę chilli (1/4 łyżeczki). Odczekaj kilka minut aż herbata przejdzie zapachami rodzynek i cynamonu, następnie przelej ją do kubka i dodaj miodu oraz plaster cytryny. Niecodzienne doznania smakowe gwarantowane! :).

Nie masz chilli? Możesz użyć drobno mielonego pieprzu, tylko nie przesadzaj z ilością! ;)

 Herbatka imbirowa
Herbatkę tę przygotowuje się ze świeżego imbiru i zapewniamy, że świetnie rozgrzewa!

Świeży imbir (mniej więcej 6-centymetrowy kawałek korzenia obierz i pokrój na kilka plastrów) zalej gorącą wodą i przykryj na k.. 10 min. Jeśli smak tego naparu będzie dla ciebie zbyt intensywny, dodaj łyżkę miodu i kilka plasterków cytryny.

Do herbaty z imbiru warto się przekonać, zwłaszcza dotyczy to dziewczyn, gdyż pomaga ona m.in. przy bólach menstruacyjnych i nudnościach!


Gdy zaczyna łapać Cię katar lub kaszel...
Sięgnij wtedy po lipę, oczywiście jeśli nie masz na nią uczulenia! Herbatka z lipy ma bardzo delikatny smak, ale na pewno pomoże ci przy przeziębieniu. Kupisz ją w aptece lub sklepie zielarskim. Herbatkę możesz dosładzać, jednak rób to najlepiej miodem.


Przemarzłaś/ przemarzłeś w ciągu dnia, a dodatkowo wieczorem nie możesz zasnąć? Wypróbuj metodę naszych babć! Jest naprawdę skuteczna!

Gdy wieczorem czujesz niepokój lub zaczyna łamać cię w plecach, sprawdzonym napojem na te dolegliwości jest kubek gorącego mleka z czubatą łyżką miodu. Jeśli lubisz aromatyczne napoje, dodaj odrobinę cynamonu, a jeszcze lepiej … łyżeczkę masła (tylko prawdziwego!).


Kakao :)
Ten napój wywołuje uśmiech na twarzy każdego łasucha :). Pyszne, słodkie, czekoladowe i sycące. Jeśli mamy ochotę na prawdziwą rozpustę do gorącego napoju można dodać słodką piankę z ubitego na sztywno białka (z cukrem) lub kilka małych marshmallows.

Gorące kakao nie tylko rozgrzewa, ale też uspokaja, jest bowiem źródłem magnezu.

Bez względu jednak na to, co wybierzesz, życzymy smacznego! :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz