poniedziałek, 31 grudnia 2012

Smakowita noc - propozycja menu sylwestrowego ...

                                                               

Dzisiaj trochę nietypowo... Ten post poświęcimy przystawką jakie możemy podać w tą szczególną noc.
Są to proste przepisy do wykonania w domu. Udanego gotowania i smacznego!

Kolorowe szaszłyki
czas przygotowania: 15 min                           
Kolorowe szaszłyki
koszt: ok. 30zł
składniki:
  • 200 g filetu z łososia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g - świeżego ananasa
  • do smaku - sól
  • do smaku - pieprz
  • pęczek - pietruszki
  • oregano
sposób przygotowania:
Łososia pokrój w kostkę. Cebulę pokrój na ćwiartki. Paprykę i ananasa pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dodaj przyprawy. Kawałki nabijaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, smaż na patelni grillowej około 2 minut z każdej strony.

Sernikowe babeczki z sosem z sherry i truskawkami
czas przygotowania: 30 min
koszt: ok. 20 zł
składniki:
    Sernikowe babeczki z sosem z sherry i truskawek
  • 400 g twarożku śmietankowego light
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • szczypta - soli
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki sherry
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego

sposób przygotowania:
Odsączony serek połącz z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Ubij pianę z białek z dodatkiem soli.  Następnie delikatnie dodaj pianę do serka. Foremki wysmaruj olejem i wlej do nich ciasto. Serniczki piec w 180 stopniach przez 20 minut. Następnie zostaw babeczki w piekarniku na kolejne 10 minut, by nie opadły. W tym czasie wrzuć na patelnię truskawki.  Dodaj 1 łyżkę cukru, 2 łyżki sherry oraz sok z cytryny. Ostudzone babeczki wyjmij z foremek i oblej sosem.
PS. Porcja tradycyjnego sernika ma 534 kcal, a w naszej wersji 113 kcal.

Krem z groszku
czas przygotowania: 30 min.
koszt: ok. 20zł
składniki:
  • 150 g ziemniaków
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki soku z limonek
  • 100 ml śmietany
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 150 g groszku świeżego lub rozmrożonego
  • 2 szalotki
  • 2 gałązki mięty
  • 150 g selera
  • 8 listków mięty
sposób przygotowania:
Ziemniaki i seler umyj, obierz i pokrój w kostkę. Miętę opłucz, wysusz i oberwij listki. Szalotki obierz i drobno posiekaj. Szalotki, seler i miętę zeszklij w garnku na dwóch łyżkach oliwy. Następnie dodaj ziemniaki, groszek i wlej bulion. Gotuj przez około 15-20 minut na wolnym ogniu. Następnie zmiksuj i przelej przez sito. Zupę ponownie zagotuj, dodaj śmietanę, sok, z limonki, sól i pieprz do smaku. Podawaj z odrobiną oliwy i listkami mięty.
 
Finezyjna sałatka z kurczaka ze słodkim akcentem
Kurczak z ananasem i selerem na liściu chrupiącej sałaty w słodkim sosie musztardowo-miodowym.
czas przygotowania:  15 min
koszt: ok. 10zł
składniki:
    Finezyjna sałatka z kurczaka ze słodkim akcentem
  • 200 g pieczonego kurczaka
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej musztardy
  • 1/2 jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 garść listków kolendry
  • do smaku sól i pieprz
sposób przygotowania:
Pokrój kurczaka i wrzuć do miski. Następnie dodaj posiekany seler i ananas. Do drugiej miski dodaj musztardę, jogurt, miód oraz przyprawy. Następnie połącz wszystkie składniki i wyłożyć na liściu  chrupiącej sałaty.


2 komentarze:

  1. Babeczki mmm... pycha
    świetny post, chce takich więcej...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne przepisy ;) Może wykorzystam...
    I ogółem fajny blog :*

    OdpowiedzUsuń