Dzisiaj trochę nietypowo... Ten post poświęcimy przystawką jakie możemy podać w tą szczególną noc.
Są to proste przepisy do wykonania w domu. Udanego gotowania i smacznego!
Kolorowe szaszłyki
czas przygotowania: 15 min
koszt: ok. 30zł
składniki:
- 200 g filetu z łososia
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 150 g - świeżego ananasa
- do smaku - sól
- do smaku - pieprz
- pęczek - pietruszki
- oregano
Łososia pokrój w kostkę. Cebulę pokrój na ćwiartki. Paprykę i ananasa pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dodaj przyprawy. Kawałki nabijaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, smaż na patelni grillowej około 2 minut z każdej strony.
Sernikowe babeczki z sosem z sherry i truskawkami
czas przygotowania: 30 min
koszt: ok. 20 zł
składniki:
- 400 g twarożku śmietankowego light
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- szczypta - soli
- 200 g truskawek
- 2 łyżki sherry
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
sposób przygotowania:
Odsączony serek połącz z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Ubij pianę z białek z dodatkiem soli. Następnie delikatnie dodaj pianę do serka. Foremki wysmaruj olejem i wlej do nich ciasto. Serniczki piec w 180 stopniach przez 20 minut. Następnie zostaw babeczki w piekarniku na kolejne 10 minut, by nie opadły. W tym czasie wrzuć na patelnię truskawki. Dodaj 1 łyżkę cukru, 2 łyżki sherry oraz sok z cytryny. Ostudzone babeczki wyjmij z foremek i oblej sosem.
PS. Porcja tradycyjnego sernika ma 534 kcal, a w naszej wersji 113 kcal.
Krem z groszku
czas przygotowania: 30 min.
koszt: ok. 20zł
składniki:
- 150 g ziemniaków
- szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki soku z limonek
- 100 ml śmietany
- 750 ml bulionu warzywnego
- 150 g groszku świeżego lub rozmrożonego
- 2 szalotki
- 2 gałązki mięty
- 150 g selera
- 8 listków mięty
Ziemniaki i seler umyj, obierz i pokrój w kostkę. Miętę opłucz, wysusz i oberwij listki. Szalotki obierz i drobno posiekaj. Szalotki, seler i miętę zeszklij w garnku na dwóch łyżkach oliwy. Następnie dodaj ziemniaki, groszek i wlej bulion. Gotuj przez około 15-20 minut na wolnym ogniu. Następnie zmiksuj i przelej przez sito. Zupę ponownie zagotuj, dodaj śmietanę, sok, z limonki, sól i pieprz do smaku. Podawaj z odrobiną oliwy i listkami mięty.
Finezyjna sałatka z kurczaka ze słodkim akcentem
Kurczak z ananasem i selerem na liściu chrupiącej sałaty w słodkim sosie musztardowo-miodowym.
czas przygotowania: 15 min
koszt: ok. 10zł
składniki:
- 200 g pieczonego kurczaka
- 1/2 puszki ananasa
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej musztardy
- 1/2 jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka miodu
- 1 garść listków kolendry
- do smaku sól i pieprz
Pokrój kurczaka i wrzuć do miski. Następnie dodaj posiekany seler i ananas. Do drugiej miski dodaj musztardę, jogurt, miód oraz przyprawy. Następnie połącz wszystkie składniki i wyłożyć na liściu chrupiącej sałaty.
Babeczki mmm... pycha
OdpowiedzUsuńświetny post, chce takich więcej...
Świetne przepisy ;) Może wykorzystam...
OdpowiedzUsuńI ogółem fajny blog :*